De polders van Groningen zijn uniek. Uniek in die zin, dat je er onder andere prachtige weidse foto’s kunt maken. Als het weer dan ook nog meezit (lees: veel bewolking en drijvende wolken), dan kom je altijd met een geslaagde foto thuis. Een bijkomend voordeel is dat je in de polders in alle rust een foto goed kunt nemen. Geen last van ruis in je beelden, omdat het landschap vlak is. Zo kun je een huis of een boom goed in je compositie zetten, waardoor deze alle aandacht krijgt in je beeld.

Bovenstaande foto (📷 Fujifilm XH1, 16mm, 1/340 sec, F/8, iso 200) kreeg ik pas in gedachten, toen ik in de auto achterom keek en opeens mooie lijnen zag. Niet alleen het weggetje wat richting de boerderij loopt, maar ook de sporen in het gras (land) . Omdat er een serene rust heerst, kon ik mijn auto midden op de weg parkeren. Daarna was het een kleine moeite om de compositie te bepalen. Het licht werd nog even lastig, omdat de zon schuin voor me aan de hemel stond. In Lightroom kon later ik de schaduwen optrekken, waardoor ook de boerderij nog details over hield. Het was niet de enige geslaagde foto die middag, toch was dit de meest spectaculaire.  Op mijn Linkedin-profiel kreeg ze ook een warm welkom.

Deze foto (📷 Fujifilm XH1, 16mm, 1/2500 sec, F/8, iso 200)  maakte in ook in die buurt. Omdat mijn topografische kennis mij in de polders altijd in de steek laat, zal het in de buurt van Nieuwe Statenzijl zijn geweest. Met de zon vol in de lens kwam ik tot dit resultaat. Een groot portie tegenlicht waardoor details op het land verdwijnen, maar juist de bomen al silhouetten tegen de horizon staan. (Gert Brink)