Straatfotografie is wel een dingetje. Ik kan me voorstellen dat veel fotografen zeggen: ‘Daar begin ik niet aan.’ Je moet durf en lef hebben om mensen, zonder dat ze het merken, op de foto te zetten. In de meeste gevallen moet je dan vrij dichtbij komen en dat is voor veel fotografen een brug te ver.

Sinds mijn aanschaf van de Ricoh GRIII durf ik vaker de straat op om mensen te fotograferen. Waarom nu opeens wel? Deze camera is uiterst klein en produceert fantastische beelden. Tevens is hij stil en kun je het zo instellen dat je niet eerst hoeft scherp te stellen. Reuze makkelijk, want je klikt en alles staat scherp op de sensor. Natuurlijk moet je nog wel de compositie zelf bepalen. Bovenstaande foto is een voorbeeldje van straatfotografie in Groningen. Twee etalage poppen staan voor de etalage van een kledingzaak. Het is net of de vrouw rechts in beeld contact probeert te zoeken. Door de felle zon, heb ik de contrasten wat meer aangezet, zodat de foto nog krachtiger wordt.

RICOH GR III

De Ricoh GR is zeer geliefd bij een groeiend aantal fotografen, al heeft ook weer niet iedereen van deze camera gehoord en is het toestel zeker bij het grote publiek zo goed als onbekend. Vooral in de wereld van de straatfotografie is deze camera echt een begrip en zeer gewild. Want de camera is klein, licht, onopvallend en ziet er nogal onschuldig uit. Veel mensen onderschatten hierdoor de capaciteiten van deze handzame Ricoh GR, terwijl je er nagenoeg hetzelfde mee kan als met een grote spiegelreflex of systeemcamera. (voor uitgebreide review kijk eens op de site van Kees Krick)