Perspectief

Coaching Blog

Perspectief

In het dagelijkse werk merk je vast op dat een persoon of situatie gezien vanuit het perspectief van een collega een ander beeld of belevenis kan geven. Mijn favoriete boeken hebben 1 rode draad: ze bevatten in het verhaal deze wisseling in perspectief. Ik vind het bijzonder om dezelfde gebeurtenissen vanuit een andere bril opnieuw “mee te maken”. Je kruipt hiermee in de huid van de ander in het verhaal. Soms lijken die gebeurtenissen daardoor totaal anders, en soms ontdek je zo een ontbrekend puzzelstukje.

Ook tv-series maken regelmatig gebruik van dit gegeven. Zoals wat langer geleden de serie Bij Nader Inzien (door Frans Weisz verfilmd boek van J.J. Voskuil) en een Netflex-serie die ik nu volg The Affair. In deze serie wordt de verhaallijn steeds verteld vanuit het perspectief van een ander personage. Je ziet hoe grillig het geheugen is. Een grappig feit is bijvoorbeeld dat de kleding van een persoon door de ogen van een ander anders is.

In coaching is het gegeven van perspectiefwisseling een heel handig hulpmiddel. Door je bijvoorbeeld te verplaatsen in het perspectief van anderen op een lastige situatie. Je kunt een lastig gesprek oefenen bij een coach en deze kan je feedback geven op het effect van jouw woordgebruik. Ook kan de coach jouw rol innemen, zodat je zelf het effect van bepaalde woorden nog beter kunt ervaren.

Je leert zo hoe je goed jouw grenzen kunt aangeven met behoud van relatie. Of hoe je op een constructieve wijze feedback kunt geven. Een collega waar je voorheen irritatie bij voelde, kun je bijvoorbeeld na een oefening zien als iemand waar je zaken van kan leren. Zo zijn er legio andere oefeningen, die je meer inzicht kunnen opleveren door het wisselen van perspectief.

Het resultaat van een coachsessie kan ook een wisseling van perspectief zijn, waardoor je een stap richting verandering durft te zetten. Je ontdekt zo zaken die voor jou “blinde vlekken” waren. Een ontbrekend puzzelstukje valt zo op z’n plek, waardoor je met nieuwe energie weer aan het werk gaat.

Archief: Coaching

Perspectief

Archief: Fotografie

Straatfotografie mijn ding?

Dynamische Stad

Creatief met Adobe Spark

Het Groninger Forum

Think Brink helpt!

Think Brink Coaching kan je helpen om weer eigen regie te pakken. Maak snel een afspraak voor een intakegesprek, dan gaan we samen aan de slag!